Pages

8 Haziran 2013 Cumartesi

Hayrabolu İlçe Tanıtımı 1

TEKİRDAĞ İLİ HAYRABOLU İLÇESİ
HAYRABOLU İLÇE TANITIM

HAYRABOLU RESİMLER,HAYRABOLU FOTOĞRAFLAR,HAYRABOLU MANZARALAR,HAYRABOLU GÖRÜNTÜLER
,HAYRABOLU KÖPRÜ,HAYRABOLU SU,HAYRABOLU TARİH,HAYRABOLU TANITIM,HAYRABOLU,TEKİRDAĞ HAYRABOLU

Hayrabolu (eski adı: Chariupolis), Tekirdağ ilinin bir ilçe.
Hayrabolu, Trakya'nın en eski yerleşim birimlerinden biridir. 
Tekirdağ location Hayrabolu.svg

HAYRABOLU İLÇE TARİH
HAYRABOLU (CHARİOPOLİS–HANRIPOL- HAYRIBOL)
Milattan sonra 249 yılında yaklaşık 1760 yıl önce Venedikli Sezar isimli bir Voyvoda tarafından kurulduğu rivayet olunmaktadır. Hayrabolu İlçesinin ilk kurucuları bilinmemekle beraber, Hayrabolu, Trakya'nın en eski yerleşim birimlerinden biridir.
İlçe,tarih çağları boyunca Makedonyalıların, Hun, Avar, Peçenek, Bulgar gibi Türk boylarının akınlarına uğramıştır. Roma ve Bizans İmparatorluklarının idaresinde bulunmuştur.
Eski adı Chariupolis (Rüzgarlı şehir), bugünkü adının ise fetih sırasında ölen kale komutanı Hanripol’dan ya da “fethin hayrı boldur.” deyiminden geldiği ileri sürülmektedir.
Hayrabolu Türkler tarafından 1357 yılında fethedilmişse de bir süre sonra elden çıkmıştır. Hayrabolu 1368 yılında Sultan I. Murat tarafından son kez ve kesin olarak Bizans'ın elinden alınmıştır. Bu tarihten sonra Hayrabolu’ya Anadolu’nun muhtelif yerlerinden, bilhassa da Karasi, Sivas, Kayseri ve Ermenek’ten Türkler getirilip yerleştirilmiştir.
Hayrabolu 1839’da Tekirdağ’a 1866-1867 yılları kısa bir süre Lüleburgaz’a bağlandı. 1847 yılı Eylül ayında müstakil Kaymakamlık haline gelen Hayrabolu 1868’de ilçe oldu. Tekirdağ’ın 20 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Mülga Teşkilatı Esasiye Kanununun 89.Maddesi ile İl haline gelmesinden sonra da Hayrabolu Tekirdağ’ın ilçesi olmuştur.
Hayrabolu 1829 ve 1878’de Rus,1912’de de Bulgar işgaline uğramıştır. 1. Dünya savaşından sonra önce müttefiklerin sonra da Yunanlıların işgaline maruz kalmış ve 14 Kasım 1922’de düşman işgalinden kurtulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız